Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2008 12:34 - За градския транспорт и видовете пътници в него
Автор: bitter Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10469 Коментари: 16 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера попаднах на пост, който много ме вдъхнови. Така или иначе прекарвам доста време из градския транспорт - само чаках подходящ момент да споделя опита си. Ще ви разкажа за  съществата, които дебнат из мрачните дебри на автобуси и тролеи в цяла България. Да, има ги дори във вашия любим автобус, с който отивате сутрин на работа. Ако си бяхте доизпили кафето, щяхте да ги забеллязвате. Аз, бидейки по-будно същество, излизащо следобед, нямам нужда от кофеин, за да открия всички тези зли твари. Вие пък, след като прочетете всичко това, се оглеждайте по-внимателно. Те са там и ви дебнат с единствената цел да превърнат пътя до работа във влакче на ужасите. И успяват!

1. Бабата.
Митично същество, легенди за чието съществуване се предават от поколение на поколение още откакто съществува самият градски транспорт като такъв. Има няколко подвидове баби:

 - Добродушната баба-цербер е на пръв поглед мила стара женица. Често носи голяма чанта на цветя или има мустак. В зависимост от претъпкаността на транспортното средство, вариантите за взаимодействане са няколко:
а) сяда някъде далеч и не пречи
б) сяда до друга бабичка и двете започват разговор за цените на сиренето и оценките на внуците
в) сяда до теб и се опитва да ти извади очите с лакти, ровейки си из чантата
г) моли "учтиво" да заеме мястото ти, използвайки цветущи думички, от които и каруцар би се изчервил

 - Бабата-спортист е новооткрит вид. Вчера срещнах за първи път. Това бабе е облечено в анцуг, с маратонки и неизменните огромни очила. Прави впечатление на човек в отлична кондиция, като се има предвид времето, което бяга след автобуса, докато я забележи шофьора.

 - Селската баба се среща само в автобуси от близките селца. Тя е със забрадка, задължително има някоя космата брадавица и мирише на зеле. Багажът й заема отделна седалка и тежко ти и горко ако реши да сяда до теб.

2. Чичкото.
По-обикновено същество. Обичайно се среща към 18:30 - 19:00ч. и се връща от работа. Тук също има подвидове:

 - Изтупаният чичко работи в голяма компания, носи куфарче и мирише на парфюм. Звънят му поне 8 пъти докато пътува и всеки път дава едни и същи наставления.

 - Измачканият чичко е обикновен отруден човечец. Облечен е небрежно, създава впечатление, че е покрит с прах. Почти винаги притежава т.нар. "бирено коремче". Докато седи в автобуса, често заспива. В редки случаи дори прихърква.

 - Чичкото с компания е весел, подхлъцва и мирише на кръчма. Той се среща по-късно от останалите чичковци, понеже от работа е отишъл в някое долнопробно заведение с гореспоменатата си компания, съставена от други чичковци като него.

3. Лелката.
Половинка на някой чичко, лелката е интересен и рядък екземпляр. Подвидовете варират:

 - Лелката-домакиня е прилично закръглена добродушна женица. Носи големи торби, пълни с покупки, и сяда до баби.

 - Работещата лелка е по-рядко срещана. Тя е слаба, изпита и изморена. Често е облечена в костюм и носи очила. Гледа лошо и седи сама.

4. Готиното същество.
Чаровен представител на противоположния пол, който обаче никога не сяда до вас, често поради ловкостта на някоя бабичка. Има два варианта - в зависимост от пола.

 - Момчето е задължително много хубав екземпляр. Добре облечен, с приятни черти и хубаво телосложение. С една дума - бонбон. Среща се поотделно и в компания.

 - Момичето е мацка-мечта. Като от корица на списание - красива, с неустоим чар и добър вкус. Също се среща сама и в компания.

5. Не-готиното същество.
Не толкова привлекателен индивид, чиято обичайна цел е да ти блокира гледката към Готиното същество, сядайки пред теб.


Разбира се, има още много видове автобусни обитатели, но за сега ще се спра само на тези. Ако искате още информация по темата - с удоволствие ще я дам. Следващият ми проект ще бъде за спирките, шофьорите и контрольорките (понеже в Стара Загора си взимаме билетите в автобуса от намусени жени с професия "контрольор").


Тагове:   транспорт,   Него,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apollon - сега разбирам каква приказна вс...
19.04.2008 13:13
сега разбирам каква приказна вселена от характеропатни създания може да насели един градски или селски автобус - той е като малка екосистема от изродни и в някои случаи симпатични създания
цитирай
2. bitter - apollon
19.04.2008 13:25
О, абсолютно. Градският транспорт е направо фантастично преживяване. Като започнем от свръх-модерните 20-годишни автобуси, та чак до ултра-шумните глухи бабета на съседната седалка. Голям купон е. =Р
цитирай
3. mathilda - hahaha
19.04.2008 16:11
strahotno chuvstvo za humor :) ochakvam prodyljenieto :)
цитирай
4. trabantus - мъж над 35 в градския транспорт?
19.04.2008 16:58
очевидно неудачник, въпреки GSM-а и костюма...
btw, аз също вече не карам кола и съм над 35 :)
цитирай
5. amymoss - Много весел пост
19.04.2008 20:25
Страхотен хумор. Маже ли в същия дух да те добълня.
1.Групи ученици- срещани на тълпи в подходящи часове. Отличителни черти: доста шумни, винаги има по един, качил се от по-ранна спирка който седи и е затрупан с чанти. Освен това имат склонност да спорят с бабките.
2. Което ми напомни за бабките от типа сутрешна :7ч. ученици на път за училище. Неясно защо въпросните бабки обилно закусили с чесън пътуват точно по това време. Сякаш имат и друга работа през деня.
3. Мрънкала. Срещат се сред всички възрасти. само си търсят причена да роптаят. Винаги се намират и други съмишленици. Обичайната тема е претъпкания автобус. Тези общо взето само дразнят и изнервят ситуацията
4.Last but not least. Двойките! Любимите ми. Какво по- приятно от това двама 15 годишни разгонени тинейджъри да се натискат на гърба ти?
Както каза автора има и още.И пак sorry че те допълвам
цитирай
6. bitter - amymoss
19.04.2008 20:59
Първо, благодаря. =) Иначе нямам наблюдения над сутрешната обстановка в градския транспорт, понеже живея на 300м. от училище, но ми звучи забавно с групите ученици. Двойки съм мяркала, но учудващо рядко. О.о И няма защо да се извиняваш, че ме допълваш - оставям поста с отворен край, понеже вярвам, че много от нас са се сблъсквали с разнообразни и неспоменати тук персонажи. ;)
цитирай
7. deathwoman666 - яко!!! ама пропуснахте да споме...
19.04.2008 23:49
яко!!! ама пропуснахте да споменете циганите - а там разновидности много няма де :))
цитирай
8. lovefool - Браво :)
20.04.2008 00:53
готина статия! Можеш да направиш и втора част ;)
цитирай
9. gothic - mp3 с Depeche Mode the best Vol. 1 и ...
20.04.2008 02:37
mp3 с Depeche Mode the best Vol.1 и всичките категории се разтварят и изчезват....
цитирай
10. stranger - Bitter, поклон!!!
20.04.2008 12:39
Благодаря за великолепното описание. Радвам се, че още има хора с чувство за хумор, защото иначе т.нар. градски транспорт си е жива мъка. Ако ще пишеш втора част на поста, моля, включи и "букета" от аромати. Иначе описанието ти е чудно!
цитирай
11. анонимен - Страхотно!!! денят в офиса се оч...
21.04.2008 10:27
Страхотно!!! денят в офиса се очартава като доста дълъг и тежък, но ти ме накара да се усмихна! Хиляди благодарности!
цитирай
12. opopo - ХА - ха ха
21.04.2008 16:29
Страхотен пост! Очаквам продължението! Трябва да има още такива весели постове!
цитирай
13. bitter - Благодаря на всички =))
22.04.2008 21:28
deathwoman666, циганите просто не ми се ще да ги споменавам. Вярно, че на моменти са кошмар, ама това са само някои - иначе са си хора като всички. Проблемни не виждам често. Даже са точни. ;)

lovefool, втора част ще има. :]

gothic, и аз на слушалки карам принципно, но гледките и ръчкането с рамене не мога да ги пренебрегна.

stranger, благодаря за напомнянето за ароматите. Точно в момента съм със запушен нос, но имам опит и там - непременно ще спомена. =)

анонимен, радвам се, че съм помогнала с нещо за намаляване на скуката. Това ми е основна цел. :}

opopo, благодаря много. =) Продължение ще има.
цитирай
14. анонимен - Страшно!
07.05.2008 00:29
Хаха, много му се накефих ^^ Оставам с идеята, че някой ден ще напиша цяла енциклопедия за градския транспорт... Ако се преведе на различни езици, чужденците има да се чудят откъде ни идва на нас, българите, въображението, че да измисляме такива уникални персонажи =D
цитирай
15. анонимен - п.п
07.05.2008 00:30
Сори, че ти нафлуудвам коментовете, но трябваше да се представя - Румс the evil genius ;P
цитирай
16. анонимен - :)
24.07.2008 23:35
Да добавя и типа мъже които се качват само в претъпкани рейсове за да опипват момичетата :) А има и такива .Обикновенно са в няколко разновидности: 1. Мършави мухльовци с дрипи които приличат на клошари 2. Страрци на преклонна възраст 3. Чичковци с с чанти или куфарчета с които да прикриват ръката с която опипват момичето 4.Много ама много рядко срещам и млади симпатични момчета
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bitter
Категория: Лични дневници
Прочетен: 97671
Постинги: 21
Коментари: 59
Гласове: 845
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031